Salderen

Wat is salderen?

Uw zonnepanelen wekken stroom op als de zon erop schijnt. Dit is overdag, en vooral in de zomer. U gebruikt de meeste stroom ’s avonds, en in de winter. Stroom die overdag of in de zomer is opgewekt, maar pas door u in de avond of in de winter wordt gebruikt, wordt gesaldeerd.

Salderen kunt u vergelijken met het tijdelijk “parkeren” van de opgewekte stroom op het elektriciteitsnet. De opgewekte stroom die u niet direct zelf gebruikt, wordt via uw meterkast op het elektriciteitsnet geparkeerd. Zodra u weer stroom nodig heeft van het elektriciteitsnet krijgt u eerst uw eigen geparkeerde zonnestroom terug.

Salderen: Een deel van de opgewekte stroom verbruik u direct in uw woning, het andere deel levert u terug aan het elektriciteitsnet. Op uw jaar- of eindnota van uw energieleverancier staat hoeveel energie u geleverd hebt gekregen. Daarvan wordt de energie die u hebt teruggeleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen.

Dat betekent dus als u minder teruglevert dan u verbruikt, uw saldo positief is. Het voordeel daarvan is dat u dan ook de energiebelasting niet hoeft te betalen en dat is heel fijn. Levert u meer terug dan u verbruikt krijgt u betaald voor het extra deel (terugleververgoeding). Daar krijgt u alleen geen energiebelasting meer bij dus is dit minder voordelig.

 

Gebruik van zonnestroom | Wocozon

Een salderen rekenvoorbeeld

Als u 2.500 kWh stroom heeft afgenomen van uw energieleverancier, en 1.500 kWh zonnestroom heeft geparkeerd, betaalt u 2.500 – 1.500 = 1.000 kWh aan de energieleverancier.

Uw slimme meter houdt bij hoeveel stroom u opwekt, gebruikt en parkeert. Het verrekenen van de opgewekte, gebruikte en geparkeerde stroom wordt automatisch voor u gedaan door uw energieleverancier. U hoeft hier niets voor te doen mits u een slimme meter heeft. Zo profiteert u optimaal van uw eigen en goedkope zonnestroom.

 

Salderen na 2025

De overheid is van plan de salderingsregeling aan te passen. Dit zal op z’n vroegst gebeuren na 2023. Het is nog niet bekend wat er precies gaat veranderen. De verwachting is dat de salderingsregeling tot en met 2031 langzaam zal worden afgebouwd. Zodra er meer duidelijkheid is zullen uw woningcorporatie en Wocozon kijken wat de gevolgen hiervan voor u zijn. Het streven van uw woningcorporatie en Wocozon is altijd dat u duurzaam en betaalbaar kunt blijven wonen.