Stroomopbrengst zonnepanelen bij erg warm weer
Stroomopbrengst zonnepanelen bij erg warm weer. Presteren ze bij hitte beter of niet? Lees verder >
Elk kwartaal organiseert Stichting Wocozon een innovatiebijeenkomst voor alle aangesloten woningcorporaties. Dit keer stond deze bijeenkomst in het teken van Buurblok. Het was een bijzondere middag waarbij iedereen een inkijkje kreeg in de toekomst van wonen.
Op 31 maart 2022 bezochten we allereerst de fabriek van Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) waar fabrieksmatig de eerste tien huizen voor Buurblok worden gemaakt. Buurblok is een concept van Wocozon, dat samen met BGDD wordt gerealiseerd. Het gaat om energieproducerende, circulaire huizen. Deze huizen creëren waarde voor mens, natuur en economie. Dit zou ook best eens een interessante oplossing kunnen zijn voor het woningtekort in de sociale en middenhuursector.
Lokale economie
Zo wordt bijvoorbeeld gewerkt met natuurlijk en lokaal geproduceerd isolatiemateriaal. Hierdoor wordt bijgedragen aan natuurbehoud, de isolatie is volledig herbruikbaar en er is bijna geen transport. Dat is ook nog eens fijn voor de lokale economie. De isolatiewaarde en het comfort zijn vergelijkbaar met traditionele isolatiematerialen. Dus dat is een win-win.
Energiesysteem geïntegreerd in ontwerp
Bij het ontwerp van het huis zijn alle duurzame energiesysteem gelijk meegenomen. Met zonnepanelen en warmtepompen worden de huizen van Buurblok verwarmd. Dat zorgt voor een lage CO2-uitstoot en een lage energierekening voor de toekomstige bewoners. Alles wordt fabrieksmatig al in elkaar gezet en voorbereid. Er is dus weinig transport en daarmee weinig overlast en uitstoot. Er is zelfs helemaal geen stikstof uitstoot.
Van fabriek naar ‘bouwplaats’
Na het bezoek aan de fabriek waar de huizen van Buurblok worden gemaakt, hebben we de allereerste locatie van Buurblok bezocht waar Buurblok wordt gerealiseerd. Het eerste Buurblok komt in de wijk Techum in Leeuwarden. Van een bouwplaats is nauwelijks sprake. De bouw wordt immers volledig voorbereid in de fabriek. Buurblok-huizen kunnen daardoor bijzonder snel opgeleverd worden. Het eerste Buurblok is al bijna klaar. Huurders van WoonFriesland krijgen de primeur. Deze woningcorporatie heeft de innovatieve pilot met energieleverende huizen omarmd.
Duurzaam en innovatief energiesysteem
De huizen van Buurblok krijgen hun stroom en warmte van een combinatie van PV- en PVT-panelen. Het concept is best wel uniek omdat het blok van 10 woningen een 11e aansluiting heeft. Die 11e aansluiting zit in een ‘machinekamer’ die er uit ziet als een schuurtje. In de machinekamer komen alle stromen samen. De stroom en warmte van de PV- en PVT-panelen als bron voor de machines. Verder staan in die machinekamer twee warmtepompen voor het verwarmen van de woningen en het maken van warm water. Ook staat er een groot boilervat voor warm water om de energie te bufferen. Daarnaast staat zit in die ruimte de aansluiting voor de twee elektrische deel-auto’s waar de huurders gebruik van kunnen maken.
Door de opgewekte energie en machines te delen over de woningen, worden niet alleen kosten bespaard, maar ook wordt de onbalans in energie-opwek en -gebruik gebalanceerd. Zo ontstaat een energiesysteem waarbij de woningen steeds onafhankelijker worden van ‘het net’. Dat is goed nieuws voor de natuur en de portemonnee van de huurders.
Off-balance nieuwbouw
Niet alleen de bouw en het genitreerde energiesysteem van Buurblok zijn innovatief. De woningcorporatie kan de energieleverende woningen leasen. Op die manier kan een corporatie off-balance nieuwbouw creëren met alle voordelen zoals hierboven beschreven. Dat maakt het voor woningcorporaties eenvoudig om – juist in deze tijd – versneld nieuwbouw te realiseren. Zelfs als een corporatie geen budget heeft, maakt Wocozon het mogelijk om de woningvoorraad uit te breiden.
Blije huurders
Met deze innovatiebijeenkomst hebben we laten zien hoe we vernieuwen en ons richten op het verduurzamen van sociale woningen. Uiteindelijk doen we dat met één doel: blije huurders. Zo krijgen de huurder van Buurblok een mooie en comfortabele woning, met een gegarandeerd lage en stabiele energierekening. Dit is iets wat van grote waarde is in deze tijd waarbij energieprijzen hoog en onvoorspelbaar zijn. Juist nu is dat hard nodig. We hopen dan ook dat we samen met WoonFriesland en Bouwgroep Dijkstra Draisma andere woningcorporaties kunnen inspireren.
Innovatiebijeenkomsten speciaal voor aangesloten woningcorporaties
Innovatiebijeenkomsten zijn de manier om onze kennis te delen. Samen met alle aangesloten woningcorporaties van Stichting Wocozon zijn we op zoek naar oplossingen die een duurzame gebouwde omgeving mogelijk maken. Wocozon volgt de technologie en probeert deze uit in pilots. Daarna delen we de kennis en proberen we samen de energietransitie te versnellen. Op die manier zetten wij ons in voor blije huurders. Wilt u daar meer over weten? Neem contact met ons op.
Stroomopbrengst zonnepanelen bij erg warm weer. Presteren ze bij hitte beter of niet? Lees verder >
Zaterdag 21 mei, zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst de sleutels overgedragen van de tien nieuwe huurwoningen aan It Hoarnsket en Stâlpaad... Lees verder >
Op 7 november is het feest in Dokkum. Stichting Wocozon legt dan voor woningcorporatie Thús Wonen op de 4.000e woning in... Lees verder >
De salderingsregel is momenteel eerlijk en lonend voor mensen met zonnepanelen. De overheid wil in de nieuwe energieplannen stoppen met de... Lees verder >
Stichting Wocozon en Bouwgroep Dijkstra Draisma ontwikkelden het concept Buurblok. De eerste tien woningen in Leeuwarden zijn opgeleverd. Samen opwekken, samen... Lees verder >
Woonstichting De Zes Kernen in Zuid-Holland is de 50e woningcorporatie die zich aansluit bij Stichting Wocozon. Belangrijkste redenen zijn de snelheid,... Lees verder >