Op 24-08-2023 heeft Wocozon met alle deelnemende woningcorporaties een totale capaciteit van 100 megawatt. Dit is vergelijkbaar met 20 grote windmolens. Een gigantische capaciteit die exclusief wordt ingezet voor bewoners van woningcorporaties, zodat zij ook voordeel hebben van zonnestroom.
Voor Roland van der Klauw, oprichter van Wocozon, markeert dit een mijlpaal. “Het laat zien dat je echt het verschil kunt maken als je doorzet om ideeën daadwerkelijk te realiseren.” Tien jaar geleden leek het onmogelijk om huurwoningen van woningcorporaties te voorzien van zonnepanelen. Stichting Wocozon is het ondanks de complexiteit in energie- en huurwetgeving gelukt om dat op te lossen, zodat ook die bewoners profiteren van de mogelijkheden in de energietransitie. De noodzaak is afgelopen jaar zelfs enorm gegroeid. Energiearmoede is ineens een actueel begrip geworden. Het goede nieuws is dat inmiddels al meer dan 50 woningcorporaties zich hebben aangesloten bij Wocozon om te zorgen dat hun bewoners flink kunnen besparen op hun stroomkosten.
“Het is alsof je 20 grote windmolens hebt, maar dan ook echt van die hele grote. Samen leveren ze een enorme hoeveelheid duurzame energie speciaal voor bewoners van woningcorporaties. Daar ben ik enorm trots op. Voor hen doe ik het.”
Netbelasting is te balanceren
Dat Wocozon innovatief is blijkt wel, want in het verlengde van deze 100 megawatt kijkt Wocozon ook naar de toekomst. Naast woningen met decentrale oplossingen voor woningcorporaties, kan Wocozon veel op het gebied van monitoring en beheer. Zo is het mogelijk om de individuele installaties als collectief in te zetten bij netbalancering. Doordat alle panelen voorzien zijn van een switch, is de hoeveelheid bij teruglevering te managen. Op die manier kan slim omgegaan worden met een eventuele overbelasting van het net. Speciaal hiervoor is Stichting Wocozon in gesprek met netbeheerders. Vanuit het belang van de bewoners – lage stroomkosten – wordt gekeken hoe samengewerkt kan worden.