Wocozon heeft afgelopen tijd Wocozon Weetjes van de Week gepost op LinkedIn. Speciaal voor medewerkers van woningcorporaties, zodat iedereen weer helemaal bij is. Heeft u die gemist of wilt u ze nog eens rustig nalezen? Dat kan. Hieronder staan de 7 weetjes op een rij.
1) De jaarmailing: een handig overzicht
Wist u dat Roland van der Klauw elk jaar in januari een bericht stuurt naar alle Wocozon-woningcorporaties met een overzicht van de belangrijkste wijzigingen (en effecten) van wijzigingen per 1 januari 2023. Ook zaken die nog komen gaan en overige zaken komen aan bod. De Wocozon Weetjes van de Week zijn hierop gebaseerd. Gewoon omdat het handig is en omdat het fijn is om goed op de hoogte te zijn van alles wat speelt rondom zonnepanelen.
2) BTW 0-tarief: waarop wel/niet van toepassing
Het btw-tarief in 2023 voor de verkoop van zonnepanelen is 0%. Dit nultarief geldt echter alleen voor complete installaties (materiaal en arbeid) voor woningen. Het geldt niet voor buurthuizen, voedselbanken of bijgebouwen van woningcorporaties. Ook geldt het dus ook niet voor een complete vervanging van de groepenkast; wel voor het plaatsen van de alamat (aardlekautomaat) voor een zonnepaneelinstallatie.
Wordt er een vergoeding gerekend voor zonnepanelen via de servicekosten? Dan is gewoon 21% btw van toepassing en niet het btw 0-tarief.
Wel erg jammer voor huurders. Ze missen dan het voordeel wat woningeigenaren wel hebben en hebben dus geen voordeel van die 0% btw. Blijft gek gezien het EU-arrest Fuchs.
En voor corporaties is het ook best apart. Ze betalen 0% btw bij de aanschaf van zonnepanelen en kunnen dus 0 euro terugvorderen, maar moeten wel 21% afdragen over de servicekosten. Dit lijkt in strijd met het btw-beginsel dat aanschaf en verkoop gelijk belast moeten worden. Voor AEDES kan dit een interessante case zijn; we hebben ze getipt.
4) BTW 0-tarief en huur of lease van zonnepanelen
Heeft u als woningcorporatie voor uw huurders zonnepanelen via operationele lease verkregen? Zowel operationele lease als ook servicekosten blijven belast met 21% btw. Het betreft namelijk een dienst. Als corporatie en ook als huurder bij deze corporatie heeft u geen voordeel van het btw 0-tarief.
Bij lease is alles 21%. Heeft u de combinatie koop en servicekosten, dan is koop 0% btw en servicekosten toch ook 21%. Is dit ook niet een beetje in strijd met het btw-beginsel dat aanschaf en verkoop gelijk belast moeten worden? Mogelijk een interessante case voor AEDES?
5) Een optelsom van energiebelasting: 2023 hoogste
Hmmm, laten we eens kijken naar de cijfers van de afgelopen 11 jaar voor consumenten. De optelsom van de drie belastingmaatregelen op stroom zijn in 2023 het hoogst. Dat is eigenlijk best opmerkelijk. In het regeringsbeleid stond dat de ambitie was om de energiebelasting te verlagen.
NB Bovenop deze 3 belastingen komt voor gebruikers nog het leveringstarief voor stroom ofwel de prijs per kWh. Dat kan een vast, variabel en/of binnen/buiten prijsplafond zijn.
6) Zonnepanelen en flexibele tarieven niet altijd zo’n goede combinatie
Flexibele tarieven is een belangrijke trend om in de gaten te houden. Dynamische of flexibele tarieven kunnen aantrekkelijk lijken. Maar als u zonnepanelen heeft, kan een flexibel energietarief ook nadelig uitpakken. Roland van der Klauw heeft hiervoor een rekenvoorbeeld. Bekijk het rekenvoorbeeld in Solar Magazine.
Wat u als corporatie kunt doen? Help uw huurders als ze vragen hebben over flexibele tarieven of neem contact op met onze klantenservice.
7) Nationale prestatieafspraak volkshuisvesting: een kans
Er ligt een nationale prestatieafspraak volkshuisvesting, getekend door Aedes, de Woonbond, VNG en het Rijk. De doelen zijn helder en ambitieus. Er moeten voor 2030 maar liefst 250.000 energiezuinige woningen (als energiesysteem) gebouwd worden. 50.000 middenhuurwoningen voor 2030. En voor 2050 ook nog eens 37.000 flexwoningen en – houd u vast – 675.000 woningen verduurzamen.
Voor woningcorporaties is middenhuur best een uitdaging. Behalve als u Buurblok kent. We vertellen er hier nu niet te veel over, want wie eerst komt eerst maalt…
Natuurlijk hebben we nog meer tips. Dit was een selectie van de tips uit onze jaarmailing. Deze jaarmailing stuurt Wocozon aan het begin elk nieuwe jaar naar alle aangesloten Woningcorporaties. Ook u kunt automatisch aan het begin van het nieuwe jaar die mailing ontvangen. Als u dat wilt en u bent nog niet aangesloten bij Wocozon, stuur dan een mail naar woningcorporaties@wocozon.nl.
Woongoed Zeist en de R.K. Woningbouwvereniging gaan de komende jaren in samenwerking met Stichting Wocozon hun sociale huurwoningen in Zeist voorzien... Lees verder >
10.000e bewoner krijgt zonnepanelen Sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland rolt met hulp van Stichting Wocozon versneld zonnepanelen uit; inmiddels heeft de 10.000e bewoner... Lees verder >
Er is een groot woningtekort in de sociale en middenhuursector. Daar hebben Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) en Wocozon een oplossing voor bedacht: Buurblok.... Lees verder >
Paterswolde, 12 november 2018 Stichting Eelder Woningbouw is een hoogwaardige en klantgerichte woningstichting met als doel om betaalbare en duurzame woningen... Lees verder >
Wocozon is lid geworden van Holland Solar, de branchevereniging voor alle bedrijven die actief zijn in de Nederlandse zonne-energiesector. Op die... Lees verder >