Heffing of boete voor zonnestroom? Lees hier wat u het beste kunt doen.

De directeur van Wocozon is het gelukt om een contract af te sluiten bij Vandebron zonder de door veel consumenten gevreesde vaste terugleverkosten, die vanaf 15 augustus 2023 verplicht zouden zijn voor bezitters van zonnepanelen.

Wocozon is op onderzoek uitgegaan, nadat in augustus het nieuws bekend werd dat Vandebron iedereen die stroom teruglevert vanaf oktober vaste terugleverkosten in rekening zal brengen. Bij Wocozon waren ook al enkele tientallen opzeggingen van huurders binnengekomen die bang waren door de berichtgeving van Vandebron.

Minder financiële zorgen
Wocozon vindt het zorgelijk dat hun sociale huurders met een nieuw contract bij Vandebron ineens geconfronteerd worden met gemiddeld zo’n 10 tot 20 euro aan extra kosten per maand. Een energieleverancier moet altijd een zogenaamd modelcontract zonder die extra kosten aanbieden. “Als je niet weet dat Vandebron dit helemaal niet mag doen en dat er altijd een keuze moet zijn, dan is het begrijpelijk dat je bang wordt”, aldus Roland van der Klauw, directeur van Wocozon. “En dat terwijl zonnestroom juist in de sociale sector moet zorgen voor minder financiële zorgen.”

Proef op de som: missie geslaagd
Directeur Roland van der Klauw is zelf een onderzoek gestart in het belang van de huurders. Op de site van Vandebron is een modelcontract bijna niet vindbaar; er worden alleen contracten aangeboden met extra vaste terugleverkosten. Van der Klauw heeft daarom contact gezocht met de klantenservice van Vandebron en heeft daar expliciet gevraagd om een standaard ACM modelcontract dat elke leverancier verplicht is om aan te bieden. Bij dat modelcontract mogen namelijk geen vaste terugleverkosten gehanteerd worden. En dat is gelukt.

Goed nieuws voor iedereen met zonnepanelen
Het is dus mogelijk om bij Vandebron een contract af te sluiten zonder vaste terugleverkosten voor zonnepanelen. Dat is goed nieuws voor alle huurders en alle andere zonnepaneelbezitters al moet je dus wel de weg weten. Roland van der Klauw geeft ook aan: “Ik ben erg blij dat ook sociale huurders weer gewoon alle voordelen hebben van zonnepanelen. Al is het in mijn ogen wel een zeer ernstige zaak dat een partij die van de maatschappij een exclusieve leveringsvergunning heeft gekregen om stroom te mogen leveren aan consumenten, de consumenten op een niet correcte wijze informeert.”

Gerelateerd nieuws