Algemeen
- Hoe ziet de toekomst van zonnepanelen eruit?
De voorbereidingen voor de nieuwe Energiewet zijn gestart. Naar verwachting komt die in 2026. Deze wet biedt kansen voor huurders van woningcorporaties met zonnepanelen. Wettelijk mag je dan waarschijnlijk lokaal energie delen. Als je zonnepanelen van Wocozon hebt, is je installatie daar al op voorbereid.
De vooruitzichten zijn goed. Dus kiezen voor zonnepanelen is zeker verstandig. We kunnen dan direct aan de slag. Wij helpen jouw woningcorporatie. Dat is het fijne van Wocozon: wij kijken verder dan alleen zonnepanelen en zijn er echt voor de huurders.
- Kan ik zonnepanelen op mijn flat of appartement krijgen?
Voor appartementen en flats heeft Wocozon drie oplossingen. Afhankelijk van de situatie kan uw woningcorporatie kiezen voor een van deze drie oplossingen:
- Een paar panelen kunnen direct aangesloten worden op uw appartement. Dit gebeurt wel eens bij grote renovaties, omdat het ingrijpend is om dit aan te leggen.
- Een tweede oplossing is dat de zonnepanelen gebruikt worden voor stroom voor de algemene ruimtes van de flat. Bijvoorbeeld voor de lift of voor verlichting in het trappenhuis.
- Een derde mogelijkheid is dat het hele dak vol gelegd wordt met zonnepanelen. Via een speciale regeling (postcoderoos) van ZonSamen kunnen bewoners delen in de stroomopbrengst.
- Mijn woningcorporatie biedt geen zonnepanelen aan
Wij kunnen ons goed voorstellen dat u dat ook voordelige zonnestroom wilt, zeker nu de stroomprijzen zo omhoog zijn gegaan. Wat we u aanraden is om uw woningcorporatie te laten weten dat u graag zonnepanelen wilt hebben. Wie weet dat als er veel enthousiaste mensen vragen, uw woningcorporatie wel in actie komt! We hebben hieronder een tekst staan, die u naar uw woningcorporatie kunt sturen. Eenvoudig kunt u deze tekst knippen en plakken. Zo brengen we samen de zonnige toekomst een stukje dichterbij!
Voorbeeld brief van u naar uw woningcorporatie
Onderwerp: Verzoek om zonnepanelen via Wocozon
LS,
Ik zou heel graag zonnepanelen willen en ik heb daarvoor contact gezocht met Stichting Wocozon. Wocozon heeft al veel sociale huurwoningen voorzien van zonnestroom bij woningcorporaties in Nederland. De bewoners van deze woningen hebben daardoor tussen de 200-500 euro voordeel per jaar. Dit zou ik ook graag willen, zeker gezien de stijgende prijzen!
Stichting Wocozon doet haar werk bovendien zonder zelf winst te willen maken, mét voordeel voor huurder en kostenneutraal of zelfs gefinancierd voor de Woningcorporatie. Ik hoop dat dit voor u voldoende reden is om contact met ze op te nemen. Dit kan met de directeur van Wocozon, Roland van der Klauw via woningcorporaties@wocozon.nl.
Alvast hartelijk dank!
Met vriendelijke groeten,
[[naam bewoner]]
- Privacy | Gegevensbescherming
- Zijn de zonnepanelen monteurs en elektriciens gecertificeerd
De monteurs en elektriciens van installatiebedrijf Zonmaat zijn gecertificeerd VCA** en InstallQ bedrijf en werken volgens alle normen.
VCA
De organisatie en collega’s (monteurs, monitoring en beheer, projectmanagers en schouwteam) zijn opgeleid en VCA gecertificeerd om veilig te werken. De toevoeging ster ster (**) betekent dat de organisatie Zonmaat aan het hoogste veiligheidsniveau voldoet. Dat is voor een specifiek zonnepaneelinstallatie bedrijf redelijk uniek.InstallQ
Is de branche certificering van Zonmaat als erkend installatiebedrijf, en tevens bekent deze certificatie dat de monteurs gecertificeerd zijn om werkzaamheden aan meterkasten (met zegelrecht net als een netwerkbedrijf) te mogen verrichten. Hoger/beter dan dit kan niet. Als je een gecertificeerd InstallQ bedrijf bent, betekent het ook dat je je aan alle normen houdt.- Stroomnetverzwaring, het stroomnet in uw straat
Kan het stroomnet in mijn straat het wel aan? Heeft het wel zin om zonnepanelen te nemen? Ons doel is dat alleen woningen aangeschreven worden waarbij het netwerk geschikt is, of op korte termijn geschikt wordt gemaakt door de netbeheerder.
Het klopt dat er in Nederland gebieden zijn waar het netwerk niet geschikt is om zonnepanelen te plaatsen, maar dit is vooral in Noord-Nederland en in de Randstad. Maar ook hier plaatsen wij pas panelen als het netwerk het aankan.
Wanneer de zonne-installaties zijn geplaatst, dan melden wij die aan bij de netbeheerder. Die zorgt ervoor dat het stroomnet in de wijk dat aankan. Wat er gebeurt als het stroomnet het tijdelijk niet aankan is dat er op een zonnige dag één of meerdere installaties automatisch uitschakelen. Als de piekbelasting vervolgens voorbij is, schakelt de installatie automatisch weer in.
U kunt zelf helpen om overbelasting te voorkomen op het stroomnet, door uw verbruik op zonnige momenten te plannen. Als u bijvoorbeeld een was draait terwijl de zon flink schijnt, dan zal uw installatie mogelijk minder snel uitschakelen.
- Ik heb een klacht of bezwaar
Vervelend voor u dat uw een klacht heeft of het niet eens bent. We willen u hierbij graag helpen of de juiste oplossing aanbieden. We horen graag uw mening.
Bent u het niet eens met de zonnestroom jaarnota? Vul dit online formulier in.
Heeft u een andere klacht of bezwaar? Geen zorgen, onze klantenservice heeft overal een antwoord op. U bereikt ze op werkdagen via 085 744 10 58. Of via ons contactformulier. Is er spoed bij? Zoals een reparatie? Dan kunt u 24 uur per dag bij ons terecht, op alle dagen van de week. Kies 1 en u heeft direct iemand aan de lijn.
Ook kunt u (anoniem) uw mening geven over de installatie van de zonnepanelen. Vul de korte vragenlijst in. En complimenten zijn natuurlijk ook altijd welkom. Ook die horen we natuurlijk graag.
- Is een oplaadpaal voor een elektrische auto technisch gezien nog mogelijk?
Ja, de zonnepanelen en een oplaadpaal kunnen technisch gezien gewoon samen. Neemt u contact op met uw woningcorporatie om uw plannen te overleggen.
- Werkt ‘Toon’ van energieleverancier Eneco in combinatie met zonnepanelen?
De zonnepanelen werken zowel met als zonder ‘Toon’. Voor inzicht in uw opbrengst maakt u gebruik van onze zonnestroommeter en de website MijnZonnepanelen. Als u al een ‘Toon’ heeft, dan geeft die niet meer het juiste verbruik weer. Om op uw ‘Toon’ het juiste verbruik af te kunnen lezen, heeft u de uitbreidingsmodule ‘Zon op Toon’ van Eneco nodig.
- Als ik zelf stroom opwek, ben ik dan ondernemer en moet ik me dan aanmelden bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst?
Nee, u bent geen ondernemer en hoeft zich nergens aan te melden.
- Als de opbrengst na een jaar tegenvalt of door wettelijke regelingen niet meer opweegt tegen de huur, kan ik het contract dan opzeggen?
Door onze jarenlange ervaring weten we dat tegenvallende opbrengsten niet voorkomen. Met zonnepanelen van Wocozon heeft u altijd een opbrengst waardoor u minder aan stroomkosten kwijt bent dan voorheen.
Over de huur geeft uw woningcorporatie de garantie dat u met zonnepanelen nooit meer betaalt dan zonder zonnepanelen. Dit is dan ook geen voorwaarde waarmee u het contract kunt opzeggen.
- Waar in onze omgeving kunnen we zonnepanelen van Wocozon op woningen bekijken?
Wocozon heeft al zonnepanelen op meer dan 20.000 woningen gelegd, en er komen dagelijks woningen bij. Neem contact op met de klantenservice en ontdek waar de dichtstbijzijnde woning met Wocozon zonnepanelen staat.
- Krijgt mijn woningcorporatie subsidie voor zonnepanelen per woning?
Er zijn inderdaad vaak subsidies verbonden aan het verduurzamen van woningen. Wilt u hier meer over weten kunt u het beste bij uw woningcorporatie informeren.
- Wat is het belang voor mijn woningcorporatie om mij zonnepanelen aan te bieden?
Uw woningcorporatie moet verduurzamen van de overheid om een verplicht duurzaamheidsniveau te behalen. Om dit te realiseren kunnen woningcorporaties verschillende dingen doen. Door te kiezen voor het aanbieden van zonnepanelen zorgt de woningcorporatie dat dit voor u als bewoner iets oplevert. Uw stroomkosten gaan omlaag.
- Waarom zou ik geen zonnepanelen nemen?
Dat is een goede vraag. Wij kennen geen echte nadelen van zonnepanelen. Wij raden alle bewoners van sociale huurwoningen aan om gebruik te maken van het aanbod dat uw woningcorporatie u nu in samenwerking met Wocozon doet. U hoeft er niets voor te doen, betaalt minder aan stroomkosten en helpt ook nog mee aan een beter milieu. Echt alleen maar voordelen.
- Mijn huis heeft alleen stroom en geen gas. Zijn zonnepanelen dan nog steeds rendabel?
Hoe meer zonnestroom u gebruikt, hoe meer voordeel u heeft. Heeft u een hoog verbruik door bijvoorbeeld een warmtepomp? Dan zijn zonnepanelen een hele goede keus.
- Hoeveel bespaar ik met zonnepanelen?
Hoeveel u bespaart hangt af van uw stroomverbruik en de huidige stroomprijs. We maken graag een berekening voor u. Neem contact op met onze klantenservice.
Alle Veelgestelde vragen