Salderen en terugleververgoeding

Waar moet ik op letten bij terugleverkosten?

Energiemaatschappijen kunnen een heffing of ‘kosten’ in rekening brengen als u zonnepanelen heeft. Hoe dat heet en hoeveel dat is, verschilt per energieleverancier.
Zo kunt u te maken krijgen met terugleverkosten als u stroom teruglevert aan het net. Kijk daarom goed welk energiecontract het beste bij uw situatie past en lees deze tips.

Welke oplossingen biedt Wocozon als salderen in 2027 stopt?

Wocozon werkt aan oplossingen om sociale huurders met zonnepanelen nog steeds te laten profiteren van goedkope stroom. We kijken bijvoorbeeld ook naar de mogelijkheden om stroom op te slaan in thuisbatterijen en we kijken hoe we het tarief van zonnestroom naar beneden kunnen krijgen. Op die manier kijken we jaren vooruit. Zo werken we steeds aan nieuwe mogelijkheden. Dat is het grote voordeel van Wocozon. U hoeft zich dus geen zorgen te maken. Wij hebben er vertrouwen in dat zonnepanelen voor sociale huurders aantrekkelijk blijven. Ook als salderen vanaf 2027 stopt.

 

Wat kan ik doen als salderen in 2027 stopt?

Het is nog niet zover. Wocozon werkt aan oplossingen en volgt de ontwikkelingen op de voet. Wat u kunt doen is goed kijken welk energiecontract het beste bij uw situatie past. Lees daarvoor deze pagina met tips en deze

Wat is salderen en hoe werkt de terugleververgoeding?

Salderen: levert u stroom aan het net omdat u zonnestroom over heeft? Dan mag u dat verrekenen met de stroom die u koopt bij uw energieleverancier. Lees verder.

Terugleververgoeding: als u in een jaar tijd meer stroom teruglevert aan het net dan u heeft gebruikt, houdt u stroom over. U krijgt een vergoeding van uw energieleverancier voor de stroom die u op jaarbasis teruglevert aan uw energieleverancier. Lees verder.

Zijn zonnepanelen nog wel interessant als je moet betalen bij terugleveren?

Gelukkig wel, daar maakt Wocozon zich hard voor.

De prijs die je bij Wocozon betaalt voor zonnestroom is vele malen lager dan het huidige stroomtarief van het net. Het verschil daarvan is je voordeel. Wel zijn er een paar dingen die goed zijn om te weten.

Heb je zoveel zonnestroom opgewekt, dat je lang niet alles zelf gebruikt? Dan kun je dat terugleveren aan het net. In sommige gevallen kan dat nadelig uitpakken.
Hier moet je dan goed op letten:

  • Zorg dat je een regulier contract hebt bij je energieleverancier (dus niet flexibel of dynamisch).
  • Gebruik verder zonnestroom op het moment dat je het opwekt. Dus bijvoorbeeld wassen als de zon schijnt. Dan lever je het minste terug.
Waarom raadt Wocozon een dynamisch energiecontract af?

We raden het af om een dynamisch energiecontract te nemen als je zonnepanelen van Wocozon hebt, omdat je dan vaak meer betaalt dan met een regulier energiecontract. Bij een dynamisch contract veranderen je energietarieven steeds, afhankelijk van de prijs van stroom op de energiemarkt. Deze prijs kan elk uur verschillen.

Hoe werkt dat?
Wanneer er veel stroomaanbod is en weinig vraag, daalt de stroomprijs. Als de zon schijnt dan produceren alle zonnepanelen in Nederland veel stroom. Er is dan veel aanbod, dus de prijs daalt.

Als er weinig stroomaanbod is en veel vraag, stijgt de stroomprijs. In de avond of winter is er vaak weinig tot geen zonlicht. De energieleverancier krijgt dan weinig tot geen zonnestroom binnen en moet zelf stroom opwekken of inkopen. Dat kost geld, dus de prijs stijgt.

Uw zonnepanelen leveren op zonnige momenten vaak meer stroom dan u verbruikt. De zonnestroom die u niet gebruikt, levert u terug. Bij een dynamisch contract ontvangt u voor deze teruggeleverde stroom de marktprijs. Dit is vaak een laag bedrag, omdat de marktprijs op momenten dat de zon schijnt doorgaans laag is.

Wanneer de prijzen hoger zijn door gebrek aan zonlicht, wekken uw zonnepanelen weinig of geen stroom op. U levert dan geen stroom terug, zodat u geen voordeel kunt halen uit de hogere stroomprijs. U heeft dan vaak extra stroom nodig, bijvoorbeeld om te koken of een lamp aan te doen. Deze stroom koopt u van uw energieleverancier en u betaalt hiervoor een hogere prijs. Hierdoor is uw totale kosten vaak hoger dan bij een regulier contract.

Bij een dynamisch contract kunnen de energietarieven ook onverwacht stijgen en dalen. Een prijsdaling kan voordelig zijn, maar een plotselinge stijging kan voor financiële problemen zorgen. Bij een regulier contract betaalt u vaste bedragen voor de stroom die u gebruikt en ontvangt u vaste bedragen voor de stroom die u teruglevert. Daarom adviseert Wocozon om een regulier energiecontract te overwegen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan en het meeste voordeel behaalt.

In vrijwel alle gevallen is het voordelig en duurzaam om de zonnestroom die uw zonnepanelen opwekken zelf te gebruiken.

Als u nog vragen heeft of persoonlijk advies wenst, neem dan contact op met onze klantenservice.


Alle Veelgestelde vragen
Vragen? Chat met ons!