Wat is salderen?

Salderen is een regeling van de overheid. Levert u stroom aan het net omdat u zonnestroom over heeft? Dan mag u dat verrekenen met de stroom die u koopt bij uw energieleverancier. We leggen hier uit hoe dat werkt.

Zonnestroom en stroom van het net
Als u stroom opwekt met uw zonnepanelen, dan gebruikt u die stroom direct. Bijvoorbeeld om te koken of te wassen.

Zonnestroom die over is, gaat automatisch het net op. Dat heet terugleveren. De stroom die u niet direct zelf kunt gebruiken geeft u dus terug aan uw energieleverancier. Dat gebeurt vooral in de zomer en als de zon veel schijnt.

In de winter en ’s avonds schijnt de zon minder. U heeft daardoor te weinig stroom van uw zonnepanelen. U gebruikt dan stroom van het net. Dat gaat automatisch.

Salderingsregeling
U hoeft niet voor alle gebruikte stroom van uw energieleverancier te betalen. Dat is het voordeel van de salderingsregeling. U mag de stroom die u heeft teruggeleverd aan het net gewoon weer gebruiken. Dat is gunstig. Heeft u een slimme meter? Dan gaat dat automatisch .

Salderen op uw jaarnota of eindnota
Op uw jaarnota of eindnota van uw energieleverancier ziet u hoeveel u heeft gesaldeerd. Dus u ziet op die nota hoeveel stroom u heeft gebruikt van het net en hoeveel zonnestroom u heeft teruggeleverd.

Een rekenvoorbeeld van salderen
Stel u heeft 2.500 kWh stroom gebruikt van uw energieleverancier. U heeft 1.500 kWh zonnestroom teruggeleverd aan het. U betaalt 2.500 – 1.500 = 1.000 kWh aan uw energieleverancier.

Extra voordeel: terugleververgoeding
Heeft u meer zonnestroom teruggeleverd aan het net dan dat u heeft gebruikt van het net? Dan hoeft u uw energieleverancier helemaal niet te betalen. U heeft meer zonnestroom teruggeleverd dan gebruikt. U ontvangt voor die extra geleverde stroom aan uw elektriciteitsleverancier een vergoeding. Dat is de terugleververgoeding.

Let op: terugleververgoeding is niet hetzelfde als terugleverkosten.

Gebruik van zonnestroom | Wocozon

Vanaf 2027 stopt salderen. Maar hoe zit dat dan voor sociale huurders en woningcorporaties? Daar wordt later nog een besluit over genomen door de Tweede Kamer en dat biedt hoop. Want gelukkig vinden zij ook dat mensen met een lager inkomen niet de dupe mogen worden van het afschaffen van het salderen. Dat is dus goed nieuws. Wij hebben er vertrouwen in dat zonnepanelen voor sociale huurders aantrekkelijk blijven.

Contact
Vragen? Chat met ons!