Stroomnetverzwaring, het stroomnet in uw straat
Kan het stroomnet in mijn straat het wel aan? Heeft het wel zin om zonnepanelen te nemen? Ons doel is dat alleen woningen aangeschreven worden waarbij het netwerk geschikt is, of op korte termijn geschikt wordt gemaakt door de netbeheerder.
Het klopt dat er in Nederland gebieden zijn waar het netwerk niet geschikt is om zonnepanelen te plaatsen, maar dit is vooral in Noord-Nederland en in de Randstad. Maar ook hier plaatsen wij pas panelen als het netwerk het aankan.
Wanneer de zonne-installaties zijn geplaatst, dan melden wij die aan bij de netbeheerder. Die zorgt ervoor dat het stroomnet in de wijk dat aankan. Wat er gebeurt als het stroomnet het tijdelijk niet aankan is dat er op een zonnige dag één of meerdere installaties automatisch uitschakelen. Als de piekbelasting vervolgens voorbij is, schakelt de installatie automatisch weer in.
U kunt zelf helpen om overbelasting te voorkomen op het stroomnet, door uw verbruik op zonnige momenten te plannen. Als u bijvoorbeeld een was draait terwijl de zon flink schijnt, dan zal uw installatie mogelijk minder snel uitschakelen.
Terug naar overzichtGerelateerde vragen
- Mijn woningcorporatie biedt geen zonnepanelen aan
Wij kunnen ons goed voorstellen dat u dat ook voordelige zonnestroom wilt, zeker nu de stroomprijzen zo omhoog zijn gegaan. Wat we u aanraden is om uw woningcorporatie te laten weten dat u graag zonnepanelen wilt hebben. Wie weet dat als er veel enthousiaste mensen vragen, uw woningcorporatie wel in actie komt! We hebben hieronder een tekst staan, die u naar uw woningcorporatie kunt sturen. Eenvoudig kunt u deze tekst knippen en plakken. Zo brengen we samen de zonnige toekomst een stukje dichterbij!
Voorbeeld brief van u naar uw woningcorporatie
Onderwerp: Verzoek om zonnepanelen via Wocozon
LS,
Ik zou heel graag zonnepanelen willen en ik heb daarvoor contact gezocht met Stichting Wocozon. Wocozon heeft al veel sociale huurwoningen voorzien van zonnestroom bij woningcorporaties in Nederland. De bewoners van deze woningen hebben daardoor tussen de 200-500 euro voordeel per jaar. Dit zou ik ook graag willen, zeker gezien de stijgende prijzen!
Stichting Wocozon doet haar werk bovendien zonder zelf winst te willen maken, mét voordeel voor huurder en kostenneutraal of zelfs gefinancierd voor de Woningcorporatie. Ik hoop dat dit voor u voldoende reden is om contact met ze op te nemen. Dit kan met de directeur van Wocozon, Roland van der Klauw via woningcorporaties@wocozon.nl.
Alvast hartelijk dank!
Met vriendelijke groeten,
[[naam bewoner]]
- Is een oplaadpaal voor een elektrische auto technisch gezien nog mogelijk?
Ja, de zonnepanelen en een oplaadpaal kunnen technisch gezien gewoon samen. Neemt u contact op met uw woningcorporatie om uw plannen te overleggen.
- Hoe ziet de toekomst van zonnepanelen eruit?
De voorbereidingen voor de nieuwe Energiewet zijn gestart. Naar verwachting komt die in 2026. Deze wet biedt kansen voor huurders van woningcorporaties met zonnepanelen. Wettelijk mag je dan waarschijnlijk lokaal energie delen. Als je zonnepanelen van Wocozon hebt, is je installatie daar al op voorbereid.
De vooruitzichten zijn goed. Dus kiezen voor zonnepanelen is zeker verstandig. We kunnen dan direct aan de slag. Wij helpen jouw woningcorporatie. Dat is het fijne van Wocozon: wij kijken verder dan alleen zonnepanelen en zijn er echt voor de huurders.
- Waarom zou ik geen zonnepanelen nemen?
Dat is een goede vraag. Wij kennen geen echte nadelen van zonnepanelen. Wij raden alle bewoners van sociale huurwoningen aan om gebruik te maken van het aanbod dat uw woningcorporatie u nu in samenwerking met Wocozon doet. U hoeft er niets voor te doen, betaalt minder aan stroomkosten en helpt ook nog mee aan een beter milieu. Echt alleen maar voordelen.