Waarom raadt Wocozon een dynamisch energiecontract af?
We raden het af om een dynamisch energiecontract te nemen als je zonnepanelen van Wocozon hebt, omdat je dan vaak meer betaalt dan met een regulier energiecontract. Bij een dynamisch contract veranderen je energietarieven steeds, afhankelijk van de prijs van stroom op de energiemarkt. Deze prijs kan elk uur verschillen.
Hoe werkt dat?
Wanneer er veel stroomaanbod is en weinig vraag, daalt de stroomprijs. Als de zon schijnt dan produceren alle zonnepanelen in Nederland veel stroom. Er is dan veel aanbod, dus de prijs daalt.
Als er weinig stroomaanbod is en veel vraag, stijgt de stroomprijs. In de avond of winter is er vaak weinig tot geen zonlicht. De energieleverancier krijgt dan weinig tot geen zonnestroom binnen en moet zelf stroom opwekken of inkopen. Dat kost geld, dus de prijs stijgt.
Uw zonnepanelen leveren op zonnige momenten vaak meer stroom dan u verbruikt. De zonnestroom die u niet gebruikt, levert u terug. Bij een dynamisch contract ontvangt u voor deze teruggeleverde stroom de marktprijs. Dit is vaak een laag bedrag, omdat de marktprijs op momenten dat de zon schijnt doorgaans laag is.
Wanneer de prijzen hoger zijn door gebrek aan zonlicht, wekken uw zonnepanelen weinig of geen stroom op. U levert dan geen stroom terug, zodat u geen voordeel kunt halen uit de hogere stroomprijs. U heeft dan vaak extra stroom nodig, bijvoorbeeld om te koken of een lamp aan te doen. Deze stroom koopt u van uw energieleverancier en u betaalt hiervoor een hogere prijs. Hierdoor is uw totale kosten vaak hoger dan bij een regulier contract.
Bij een dynamisch contract kunnen de energietarieven ook onverwacht stijgen en dalen. Een prijsdaling kan voordelig zijn, maar een plotselinge stijging kan voor financiële problemen zorgen. Bij een regulier contract betaalt u vaste bedragen voor de stroom die u gebruikt en ontvangt u vaste bedragen voor de stroom die u teruglevert. Daarom adviseert Wocozon om een regulier energiecontract te overwegen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan en het meeste voordeel behaalt.
In vrijwel alle gevallen is het voordelig en duurzaam om de zonnestroom die uw zonnepanelen opwekken zelf te gebruiken.
Als u nog vragen heeft of persoonlijk advies wenst, neem dan contact op met onze klantenservice.
Terug naar overzichtGerelateerde vragen
- Waarom moet ik betalen voor de zonnepanelen?
U hoeft alleen te betalen voor het gebruik van de zonnestroom. De installatie en het onderhoud is gratis. Door de bijdrage die van u gevraagd wordt, blijven er voldoende middelen over voor bijvoorbeeld onderhoud van de woningen.
- Zijn zonnepanelen nog wel interessant als je moet betalen bij terugleveren?
Gelukkig wel, daar maakt Wocozon zich hard voor.
De prijs die je bij Wocozon betaalt voor zonnestroom is vele malen lager dan het huidige stroomtarief van het net. Het verschil daarvan is je voordeel. Wel zijn er een paar dingen die goed zijn om te weten.
Heb je zoveel zonnestroom opgewekt, dat je lang niet alles zelf gebruikt? Dan kun je dat terugleveren aan het net. In sommige gevallen kan dat nadelig uitpakken.
Hier moet je dan goed op letten:- Zorg dat je een regulier contract hebt bij je energieleverancier (dus niet flexibel of dynamisch).
- Zit je bij Budget Energie, OM Energie, Energie VanOns, Vrijopnaam, Vandebron of Eneco? Vraag dan om het ACM modelcontract. Ze zijn verplicht om dat aan te bieden. Waarom? Je hebt dan geen vaste terugleverkosten. Via hun site kun je dit niet regelen; telefonisch wel. Dus bel in dat geval de klantenservice van je energieleverancier en vraag om het ACM modelcontract.
- Gebruik verder zonnestroom op het moment dat je het opwekt. Dus bijvoorbeeld wassen als de zon schijnt. Dan lever je het minste terug.
- Stopt salderen?
De nieuwe regering wil dat salderen stopt. Wettelijk is dat nog niet vastgelegd. Zolang dat niet is gebeurd, kunt u elke maand besparen op uw stroomkosten. Gelukkig vinden ze ook dat mensen met een kleine beurs daar niet de dupe van mogen worden. En dat daar geld voor moet komen. Dat is dus goed nieuws. Zonnepanelen blijven voor huurders aantrekkelijk. Hoe precies, dat is nog afwachten.
- Salderen en terugleververgoeding
Salderen: kunt u vergelijken met het tijdelijk “parkeren” van de opgewekte stroom op het elektriciteitsnet. Lees verder.
Terugleververgoeding: Als u in een jaar tijd meer stroom opwekt dan gebruikt, houdt u stroom over. U krijgt een vergoeding van uw energieleverancier voor de stroom die u op jaarbasis teruglevert aan uw energieleverancier. Lees verder.