Utrecht, 11 augustus 2020

Het heeft even geduurd, maar na wat gekwakkel in juli is het eindelijk volop zomer. De zwembadjes staan in de tuin en de ijsjes zijn niet aan te slepen, het is warm in Nederland. De stroomopwekking tijdens deze hitte is echter niet hoger dan de records die vele bewoners enkele maanden geleden hebben behaald. Hoe kan dat?

In eenvoudige taal: dit komt doordat de zonnepanelen gemaakt zijn om (zon)licht op te vangen, niet om hitte op te vangen. Bij extreme hitte, zoals rond de officiële hittegolf van 9 augustus 2020, wekken ze soms iets minder op dan normaal, omdat ze net zoals mensen ook op een gegeven moment hinder ondervinden van de hitte.  

In technische taal: doordat de zon op het paneel schijnt, wordt er elektrische lading vrijgemaakt. Dat is goed, dit zorgt voor de elektriciteitsproductie. Bij hoge temperaturen verhoogt de weerstand in het zonnepaneel. Hoe hoger de weerstand in het paneel, hoe lager de potentiële zonnestroom productie, omdat het paneel meer moeite heeft om de stroom richting de omvormers te vloeien. 

Stroomopbrengst van Wocozon zonnepanelen bij warm weer

De panelen lopen trouwens geen schade op door de hitte, ze doen het op warme momenten gewoon iets rustiger aan. En we zorgen bij onze zonne-installaties altijd voor voldoende ventilatie, zodat ze zo veel mogelijk van hun warmte gelijk kwijt kunnen. 

Interessant weetje; wist u dat de panelen vaak zo’n 30 graden Celsius warmer zijn dan de gevoelstemperatuur? 

 

Wat is dan de ideale situatie voor de zonnepanelen? 

Gematigde temperatureneen hemel zonder wolken en directe lichtinstraling van de zon op de zonnepanelenIn de zomer zijn er veel meer zonuren dan in de winter, waardoor er in de zomer langer stroom kan worden opgewekt. Eondanks dat de zonnepanelen iets minder presteren wanneer de temperatuur boven de 25 graden klimtpresteren ze in de maanden april tot en met juni vaak het best. 

 

Hoe kan ik zien hoeveel kWh mijn zonnepanelen per dag opwekken? 

Goede vraag! Dit kunt u zien door een account aan te maken op Mijn Zonnepanelen: https://mijnzonnepanelen.wocozon.nl/registreren.

Heeft u al een account? Dan kunt u hier inloggen: https://mijnzonnepanelen.wocozon.nl/inloggenHier kunt u elke dag zien hoeveel stroom uw eigen zonnepanelen opwekken. Voor velen een leuk begin van de dag!