Wocozon, hoe werken mijn zonnepanelen?

Een gebruikershandleiding

Heeft u een zonnestroominstallatie van Wocozon? Gefeliciteerd! U bespaart op stroomkosten en bent goed bezig voor het milieu. En nu wilt u graag weten hoe het allemaal werkt? Natuurlijk. Daarvoor schreven wij deze handleiding.

Zo werkt mijn zonnestroominstallatie

Uw zonnestroominstallatie bestaat uit verschillende onderdelen.

  1. Zonnepanelen
  2. Omvormers
  3. De slimme meter

 

De zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom.

Onder elk zonnepaneel zit een micro-omvormer die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzetten in wisselstroom. Nu kunt u de stroom gebruiken voor het licht en alle huishoudelijke apparaten.

Van de zonnepanelen en de omvormers lopen er kabels naar de meterkast. Daar registreert de slimme meter hoeveel zonnestroom de panelen opwekken. Dit leest u af van het schermpje op de meter. Met het groene knopje aan de linkerkant onder het display klikt u door het menu heen. U leest de totale hoeveelheid opgewekte stroom in kWh af in menu 2.8.1. En in 2.7.0 het vermogen dat de zonnepanelen op dit moment leveren in kW. De twee led-lampjes in de oranje kap geven aan of de meter goed werkt. Bij een goed werkende meter brandt het groene lampje wel en het rode lampje niet. Het rode lampje brandt na de plaatsing totdat het systeem is aangemeld. Daarna kan het rode lampje branden als er een storing met de meter is. Controleer, als de meter uit staat of de schakelaar van de zonnepanelen aan staat. Als u deze aan heeft gezet gaan de slimme meter en de panelen ook weer aan.

In een flat of appartementencomplex
Woont u in een flat of appartement? Dan deelt u de zonnestroominstallatie meestal met meerdere bewoners in het gebouw. Bij een gedeelde installatie leiden we de zonnestroom steeds naar één appartement. Door de slimme meter gedurende het jaar slim te schakelen zorgen we ervoor dat alle aangesloten woningen de juiste hoeveelheid stroom krijgen geleverd. In de avond schakelt de meter van de ene woning naar de andere woning.

Uw opbrengst inzien via de website van Wocozon: Mijn zonnepanelen
Registreert u zich bij Wocozon op Mijn zonnepanelen, een inlogportaal waar u inzicht krijgt in uw opbrengst. Door uw e-mailadres in te voeren en een sterk wachtwoord te kiezen maakt u een eigen account aan. U ontvangt per e-mail een activatiebericht. Na activatie kunt u bij Wocozon inloggen wanneer u wilt, en dagelijks de opbrengst van uw zonnestroominstallatie volgen. Wij lezen één keer per 24 uur uw installatie uit. We doen dit ’s nachts, zodat u de volgende dag de opbrengst via het Mijn zonnepanelen-account kunt bekijken. Uw monitoring werkt enkele dagen na de montage van uw zonnestroominstallatie.

Uw elektriciteitsmeter
De elektriciteitsmeter in uw woning is van uw netbeheerder. Om de levering van de zonnestroom goed te registreren is het belangrijk dat uw meter geschikt is voor teruglevering. Wij melden de zonnestroom­installatie aan bij uw netwerkbeheerder. Als uw meter niet geschikt is, neemt de netwerkbeheerder contact met u op om een afspraak te maken. Uw meter wordt dan (kosteloos) vervangen voor een slimme meter.

Voorschot zonnestroom
U betaalt elke maand een voorschot aan uw woningcorporatie voor de zonnestroom. Dit bedrag zie u op de rekening terug in de vorm van servicekosten.

Maandbedrag energieleverancier
Omdat u nu zonnestroom van uw eigen dak gebruikt, gebruikt u minder stroom van uw energieleverancier. Uw stroomkosten gaan een stuk omlaag. U kunt het maandbedrag dat u aan uw energieleverancier betaalt (ook een voorschot) nu verlagen met voorschotbedrag dat u aan uw woningcorporatie betaalt. Zo merkt u direct voordeel van de zonnepanelen. Om dit te regelen neemt u contact op met uw energieleverancier. Kiest u ervoor het zo te laten, krijgt u aan het einde van het jaar het teveel betaalde bedrag terug van uw energieleverancier. Uw geschatte verbruik aan zonnestroom staat in uw contract.

Onderhoud
De zonnestroominstallatie is onderhoudsvriendelijk. Mocht er toch onderhoud of – bij extreme vervuiling – schoonmaak nodig zijn, dan regelt Wocozon dit. In de meeste gevallen zijn die werkzaamheden aan de buitenkant van uw woning. Als we toch binnen moeten zijn, maken we altijd eerst een afspraak met u.

Altijd de laatste zonnestroomhandleiding bij de hand

Print de handleiding uit of bekijk ze online.

Complete zonnestroominstallatie handleiding
Bewonershandleiding zonnestroominstallatie (met Kwhiq zonnestroommeter vanaf 2021)
Bewonershandleiding zonnestroominstallatie (met Kamstrup zonnestroommeter voor 2021)
Bewonershandleiding zonnestroominstallatie (met Landis & Gyr zonnestroommeter 2020)

Alleen monitoring zonnepanelen handleiding
Bewonershandleiding ‘zonnepanelen met alleen monitoring’ (met Kwhiq zonnestroommeter)
Bewonershandleiding Eigenhaard Monitoring only (met Kwhiq zonnestroommeter)

Installatiehandleiding (voor monteurs)
Installatie handleiding zonnestroominstallatie (met Kamstrup zonnestroommeter)

Andere vragen over de zonnepanelen, montage, opbrengst, betalingen of meer weten over Wocozon of inloggen op Mijn zonnepanelen? Grote kans dat u het antwoord bij veelgestelde vragen terugvindt.

Contact met klantenservice