Corona | Zo gaat Wocozon om met corona.

Gebruikershandleiding

Zo werkt mijn zonnestroominstallatie

De zonnestroom­installatie is aangesloten op het elektriciteitsnet. Hierdoor kunt u de zonnestroom direct gebruiken. Een zonnestroom­installatie bestaat uit de volgende onderdelen:

1 – Zonnepanelen

De zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit (gelijkstroom).

2 – Omvormer

De omvormer zet de gelijkstroom van een zonnepaneel om in wisselstroom. Wisselstroom is geschikt voor uw woning. Wocozon maakt gebruik van micro-omvormers. Deze omvormers worden op het dak onder de zonnepanelen gemonteerd. U merkt dus helemaal niets van zo’n omvormer.

3 – Zonnestroommeter

De zonnestroommeter plaatsen wij meestal in de meterkast. Deze meter registreert hoeveel zonnestroom er aan uw woning wordt geleverd. Op de meter zit een schermpje waarop u dit kunt aflezen. Op het scherm kunt u door een menu heen klikken door op het linker groene knopje onder het display te drukken. De twee waardes die u af kunt lezen zijn het totaal opgewerkte hoeveelheid stroom in kWh, dit is af te lezen in menu 2.8.1. Daarnaast kunt u in menu 2.7.0 het vermogen uitlezen dat op dit moment wordt geleverd van de zonnepanelen in kW. De meter heeft twee led-lampjes in de oranje kap. Bij een goed werkende meter brandt het groene lampje wel en het rode lampje niet. Het rode lampje brandt wel totdat het systeem correct is aangemeld of als er een storing met de meter is. Als de meter uit staat kunt u controleren of de schakelaar van de zonnepanelen aan staat. Als u deze aan heeft gezet zal de zonnestroom-meter en de panelen ook weer aan gaan.

Gestapelde bouw

In de gestapelde bouw wordt een zonnestroominstallatie meestal gedeeld met meerdere appartementen. Bij een gedeelde installatie wordt de zonnestroom steeds naar één appartement geleid. Door de zonnestroommeters gedurende het jaar slim te schakelen zorgen we ervoor dat alle aangesloten woningen de juiste hoeveelheid stroom krijgen geleverd. In de avond schakelt de meter van de ene woning naar de andere woning.

Uw opwekking inzien via ‘Mijn zonnepanelen’

Ga naar Mijn zonnepanelen om u te registreren. Registreren doet u door uw e-mailadres in te voeren en een sterk wachtwoord te kiezen. U ontvangt vervolgens per mail een activatiebericht. Na activatie kunt u inloggen. U kunt nu dagelijks de opwekking van uw systeem volgen. Wij lezen éénmaal per dag (’s nachts) uw installatie uit, zodat u altijd de volgende dag een overzicht heeft van uw opwekking. Uw monitoring wordt actief enkele dagen na installatie van uw systeem.

Uw elektriciteitsmeter

De elektriciteitsmeter in uw woning is eigendom van uw netbeheerder. Om de levering van de zonnestroom goed te kunnen registreren en/of afstemmen is het belangrijk dat u een meter heeft die geschikt is voor teruglevering. Wocozon meldt de zonnestroom­installatie aan bij uw netwerkbeheerder. Indien uw huidige elektriciteitsmeter geen teruglevering kan registreren ontvangt u bericht van uw netwerkbeheerder. Zij kunnen de meter dan kosteloos vervangen.

Voorschot zonnestroom

Voor de zonnestroom betaalt u maandelijks een voorschot aan uw woningcorporatie. Dit bedrag wordt maandelijks naast de huur, in de vorm van servicekosten,  in rekening gebracht.

Termijnbedrag energieleverancier

Omdat u zonnestroom van uw eigen dak gebruikt, gaat u minder stroom afnemen bij uw energieleverancier U kunt uw maandelijkse termijnbedrag via uw energieleverancier daarom direct verlagen met het nieuwe termijnbedrag via uw woningcorporatie. Neem hiervoor contact op met uw energieleverancier. Hoeveel zonnestroom u per jaar gaat afnemen staat vermeld in uw overeenkomst voor de zonnestroominstallatie. Uw stroomrekening wordt een stuk lager. Verlaag daarom uw maandelijks termijnbedrag bij uw energieleverancier.

Onderhoud

De installatie is onderhouds­vriendelijk. Mocht er toch onderhoud of schoonmaak nodig zijn, dan regelt Wocozon dit. Wij hoeven in de meeste gevallen niet in uw woning te zijn. Als dat wel het geval is, zullen we altijd vooraf een afspraak met u maken.

Download hier de handleiding Zonnestroominstallatie – de bewonershandleiding.
Download hier de handleiding Zonnestroommeter – Kamstrup-meter handleiding.