Woningbouwvereniging Hoek van Holland had 10 jaar geleden de primeur in Nederland. Als eerste kregen 7 sociale huurwoningen aan de Vergulde Draeckweg in Hoek van Holland zonnepanelen van Wocozon. Alexandra van Huffelen, destijds wethouder in Rotterdam, stond op 7 mei 2012 op een hoogwerker om de 7 installaties op feestelijke wijze te onthullen. Inmiddels liggen er weer mooie plannen.

Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) is bezig met de verduurzaming van woningen, waarbij daken worden vervangen en geïsoleerd. De volgende stap is het plaatsen van zonnepanelen. Inmiddels zijn de eerste bewoners al aangeschreven. Het gaat om de Scheepsbuurt ofwel de Griffioenstraat, Tuymelaerstraat. Vergulde Draeckweg, Dubbele Arendstraat, Eenhoornstraat en Theeboomstraat.

De eerste reacties zijn veelbelovend

Veel bewoners willen meedoen en eigenlijk is dat ook niet vreemd. Als je de kans krijgt om zonnepanelen op je dak te leggen, dan kun je je energiekosten stabiliseren. En wat is er leuker dan stroom van je eigen dak. Dankzij de woningbouwvereniging en Wocozon, krijgen sociale huurders de kans om te verduurzamen én te profiteren van lagere stroomkosten. Het enige wat bewoners als het ware moeten doen is ‘ja zeggen’ tegen het aanbod van Wocozon, want er is wel toestemming nodig. Vervolgens leggen de monteurs vanaf juni de zonnepanelen op de daken.

Tien jaar geleden leek dit onmogelijk

Nu is bijna niet meer voor te stellen hoe bijzonder het tien jaar geleden was dat WVH startte met zonnepanelen. Destijds waren er particuliere huiseigenaren die kozen voor zonnepanelen, maar voor sociale huurders was dat niet mogelijk. Roland van der Klauw, oprichter van Wocozon, heeft ervoor gezorgd dat sociale huurders ook kunnen profiteren van zonnestroom. Tien jaar geleden leek dit onmogelijk. “Innoveren is gewoon doen”, zegt Roland van der Klauw. “Onze missie is blije bewoners, maar de wereld is in 10 jaar wel veranderd. Momenteel zijn zonnepanelen zelfs bittere noodzaak voor de stabiliteit van energiekosten. Met de huidige energieprijzen wordt dat nog eens extra onderstreept.”

Woningbouwvereniging Hoek van Holland logo

Innoveren en verduurzamen zonder winstoogmerk

Wocozon is een stichting van en voor woningcorporaties. Door krachten te bundelen is het eenvoudiger om sociale woningen te verduurzamen. Nu zijn dat zonnepanelen en warmtepompen komen daarbij. Daarnaast wordt gewerkt met nieuwe innovatieve concepten als BuurBlok waarbij woningen niet alleen energie maar ook mobiliteit delen. Inmiddels doen 45 woningcorporaties mee. Eventueel rendement van Wocozon komt ten goede aan de stichting en de deelnemende woningcorporaties bepalen samen de koers. Zo kunnen ze dankzij Wocozon het verschil maken voor hun huurders. WVH liep daarin destijds voorop.

Gerelateerd nieuws

Sleuteloverdracht Buurblok woningen

Buurblok is er, en het werkt

Stichting Wocozon en Bouwgroep Dijkstra Draisma ontwikkelden het concept Buurblok. De eerste tien woningen in Leeuwarden zijn opgeleverd. Samen opwekken, samen... Lees verder >