Meest gestelde vragen

Zonnepanelen voor huurders

Uw woningcorporatie biedt het gebruik van zonnestroom aan. Dat is zelf opgewekte en voordelige stroom. U verrekent de zonnestroom kosten via de servicekosten. Hierdoor wordt uw stroomrekening van uw huidige energieleverancier een stuk lager.

 

Zonnepanelen, veelgestelde vragen

Wat kan een huurder met zonnepanelen? En moet u zonnepanelen schoonmaken? Deze en meer vragen beantwoorden wij voor u.

Contact met Wocozon

Wie & Waarom

Waarom biedt mijn woningcorporatie zonnepanelen aan?

Uw woningcorporatie wil graag verduurzamen en tegelijkertijd de woonlasten voor huurders verlagen.

Wie is Wocozon?

Wocozon is een stichting zonder winstoogmerk en is voor en door woningcorporaties opgericht met één doel: het verlagen van de woonlasten van huurders van sociale huurwoningen.

Kosten

Hoe bespaar ik met zonnepanelen?

Alle stroom die de zonnepanelen opwekken hoeft u niet meer af te nemen van de energieleverancier. Zonnestroom is goedkoper dan stroom van de reguliere energiemaatschappijen. Uw besparing kunt u vinden in het rekenvoorbeeld in de brief.

Waarom moet ik betalen voor de zonnepanelen?

U hoeft alleen te betalen voor het gebruik van de zonnestroom. De installatie en het onderhoud is gratis. Door de bijdrage die van u gevraagd wordt, blijven er voldoende middelen over voor bijvoorbeeld onderhoud van de woningen.

Zijn de kosten een onderdeel van de huur van mijn woning?

Nee, het bedrag dat u betaalt voor zonnestroom staat los van de huur en is een onderdeel van de servicekosten. Dit bedrag wordt dus niet meegenomen in een eventuele jaarlijkse huurverhoging.

Voorschot zonnestroom

Voor het gebruik van de zonnestroom betaalt u per maand een voorschot via de servicekosten van uw woningcorporatie. Dit voorschot is berekend op de verwachte opwekking van uw zonnepanelen. Deze berekening is uitgevoerd voordat de zonnepanelen op uw dak werden geplaatst.

Eindnota zonnestroom

De eindnota ontvangt u wanneer u verhuist. Het is een eindafrekening voor de afgelopen periode. In deze eindafrekening is berekend hoeveel de opwekking van uw zonnepanelen was en eventueel wat u hiervan heeft gebruikt. Het kan zijn dat u moet bijbetalen of geld terug krijgt. Uw woningcorporatie verrekent vervolgens het bedrag met u.

Jaarnota zonnestroom

Eén keer per jaar ontvangt u de zonnestroom jaarnota over een bepaalde periode. Deze berekening laat zien hoeveel uw zonnestroominstallatie aan zonnestroom heeft opgewekt en eventueel hoeveel u daarvan heeft verbruikt. Het kan zijn dat u moet bijbetalen of geld terug krijgt. Uw woningcorporatie verrekent vervolgens het bedrag met u.

Opwekking

Hoe is de verwachte opwekking van de zonnepanelen berekend?

De verwachte opwekking wordt berekend op basis van verschillende gegevens: het vermogen van de zonnepanelen, de hellingshoek van het dak, de oriëntatie ten opzichte van het noorden en de kans op schaduw.

Mijn verbruik is hoger van de verwachte opwekking, kan ik meer panelen krijgen?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Er is zorgvuldig gekeken naar wat er past op uw dak en hoeveel panelen er passen bij het gemiddelde energieverbruik voor uw type woning.

Terugleveren en Salderen

Terugleververgoeding: Als u in een jaar tijd meer stroom opwekt dan gebruikt, houdt u stroom over. U krijgt een vergoeding van uw energieleverancier voor de stroom die u op jaarbasis teruglevert aan uw energieleverancier. Lees verder.

Salderen: kunt u vergelijken met het tijdelijk “parkeren” van de opgewekte stroom op het elektriciteitsnet. Lees verder.

Hoeveel stroom wekken mijn zonnepanelen op?

Dat verschilt natuurlijk per dag en per zonnestroominstallatie. U kunt online de stroomopwekking van uw panelen bekijken via de website Mijn Zonnepanelen. Registreer eerst een account en log daarna in op ‘Mijn Zonnepanelen’. U ziet de stroomopwekking van gisteren (!), de afgelopen week, de afgelopen maand, het afgelopen jaar en de afgelopen jaren staan. De stroomopwekking van vandaag wordt pas aan het eind van de avond doorgegeven, daarom ziet u deze niet op de dag zelf staan. Er is nog geen app. Let op: er kan soms een vertraging optreden, waardoor de betreffende stroomopbrengst pas na 2 dagen zichtbaar wordt.

Installatie

Wie plaatst de zonnepanelen?

Wocozon laat de zonnepanelen plaatsen door een erkend installateur uit de regio.

Hoeveel tijd kost het installeren van de zonnepanelen?

Binnen een halve dag is het systeem geïnstalleerd en aangesloten.

Waar gaan de installateurs aan het werk in mijn woning?

Er moet een aansluiting gemaakt worden in de meterkast. In de meterkast wordt de zonnestroommeter geplaatst en er wordt een extra groep gemaakt. Er komt een kabeltraject van de meterkast naar het dak. Hiervoor wordt op locatie de beste route gekozen. De kabel zal in een witte kabelgoot of via een eventueel aanwezige loze leiding worden aangelegd. De panelen worden via een steiger op het dak geplaatst en via de zolder worden deze, via het kabeltraject, gekoppeld aan de nieuwe groep.

Hoe zitten de zonnepanelen vast op het dak?

Bij een schuin dak worden de zonnepanelen bevestigd aan een frame dat met dakhaken vast zit aan de dakconstructie. De constructie is bestand tegen zware windstoten.

Waar wordt de omvormer voor de zonnepanelen geplaatst?

We maken gebruik van micro-omvormers. Deze worden op het dak en per paneel bevestigd. Op deze manier kunnen de panelen afzonderlijk van elkaar functioneren en kunnen we ze goed monitoren op afstand. Ook is het rendement op deze manier hoger.

Heeft mijn installatie onderhoud of reparatie nodig?

Nee, alleen in uitzonderlijke gevallen. De zonnepanelen worden automatisch schoon gemaakt door wind, regen, hagel en sneeuw. Mocht het zo zijn dat we op afstand constateren dat de stroomopwekking te laag is, door bijvoorbeeld een storing of extreem vieze panelen, dan nemen we contact met u op om het probleem op te lossen. Indien u zelf vermoedt dat er iets mis is met de installatie kunt u altijd contact opnemen met Wocozon.

Ik heb nog een oude elektriciteitsmeter. Is deze wel geschikt?

De netbeheerder weet wat voor een meter u heeft. Mocht uw huidige meter niet geschikt zijn dan wordt deze gratis vervangen door een slimme meter. Wij melden u aan bij de netbeheerder, u hoeft hier zelf niets voor te doen. Vereiste is wel dat uw e-mailadres bij ons bekend is.

Overige

Wat te doen bij een verhuizing?

Als u verhuist blijft de zonnestroominstallatie liggen op de woning. U zit dus nergens aan vast en de volgende huurder kan na u van voordelige groene stroom profiteren.

Voorschot van uw energieleverancier aanpassen ja of nee?

Maandelijkse minder aan uw energieleverancier betalen of een spaarpotje opbouwen?
Doordat u bespaart op de stroomkosten hoeft u de energieleverancier minder geld te betalen. U heeft nu de keuze uit twee opties:

Optie 1:
u doet niks en krijgt aan het eind van uw energiecontractjaar het teveel betaalde bedrag aan stroomkosten in een keer terug van uw energieleverancier. U kunt dit zien als een soort spaarpotje waar u elke maand een bedrag in stopt. Dit bedrag is gelijk aan de besparing die u elke maand opbouwt door voordelige zonnestroom.

Optie 2:
u verlaagt direct uw maandelijkse termijnbedrag (ook wel ‘voorschotbedrag’) bij uw energieleverancier (stroomleverancier). Mocht u eind van uw contractjaar toch meer bespaart hebben door de zonnestroom, dan krijgt u het overige bespaarde bedrag in een keer terug van uw energieleverancier.

Mijn Zonnepanelen - inzicht in uw stroomopwekking

Hoe zie ik hoeveel stroom ik op wek?

U kunt online de stroomopwekking van uw panelen bekijken via de website Mijn Zonnepanelen. Registreer eerst een account en log daarna in op ‘Mijn Zonnepanelen’. U ziet de stroomopwekking van gisteren (!), de afgelopen week, de afgelopen maand, het afgelopen jaar en de afgelopen jaren staan. De stroomopwekking van vandaag wordt pas aan het eind van de avond doorgegeven, daarom ziet u deze niet op de dag zelf staan. Er is nog geen app. Let op: er kan soms een vertraging optreden, waardoor de betreffende stroomopbrengst pas na 2 dagen zichtbaar wordt.

Ik ben mijn login of wachtwoord vergeten voor ‘Mijn Zonnepanelen’

Wanneer het inloggen op ‘Mijn Zonnepanelen’ niet meer lukt kunt u uw wachtwoord herstellen. Ga naar ‘Mijn Zonnepanelen’ en klik op ‘Wachtwoord vergeten’ of klik hier om uw wachtwoord te herstellen. U ontvangt dan een e-mail met een link om uw wachtwoord te herstellen.